Kvalita špičkového doutníku závisí na mnoha faktorech. Především na kvalitě tabáku, která je ovlivněna půdními a povětrnostními podmínkami, způsobem sušení a kvalitou fermentace. Dalším důležitým faktorem je způsob namíchání listů a způsob ubalení.
Mnoho kuřáků doutníků má za to, že kouření doutníku je svázáno s jakousi etiketu či pravidly, Mezi nepsaná pravidla například patří , že doutník by se neměl “típat” jako klasická cigareta, nýbrž se má odložit do popelníku a nechat vyhasnout. Dým z doutníku by se také neměl “šlukovat” , ale pouze potahovat do úst a následně si tabákový kouř vychutnat . Doutník se většinou kouří do poslední třetiny a poté se odložil. Také se doporučuje sundat před kouřením doutníkový prstýnek.
Jako vášnivý kuřák doutníků je znám Winston Churchill, který měl za svůj život údajně vykouřit přes 250.000 doutníků. Za největší ikonu kouření doutníků je považován bývalý socialistický vůdce Kuby Fidel Castro. Dalšími známými kuřáky jsou herci Arnold Schwarzenegger , Jack Nicholson či Al Pacino
.
.
.